Tahun 1985 – UPACARA PERASMIAN KOMPLEKS UMNO MALAYSIA

Lokasi : JALAN TUN ISMAIL, KUALA LUMPUR

Tarikh : 26/09/85

Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh. Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj; Yang Amat Berbahagia Tun Hussein Onn; Yang Berhormat-Yang Berhormat; Dif-Dif Kehormat; Tuan-tuan dan puan-puan sekalian.

Pada hari yang bahagia ini kita berkumpul untuk menyaksikan satu upacara yang amat bermakna dalam sejarah politik UMNO, bahkan dalam sejarah politik negara. Kita bukan sahaja akan merasmikan pembukaan sebuah kompleks bangunan yang terbesar sekali yang pernah dimiliki oleh sebuah parti politik di Malaysia, (ada setengah pihak yang berkata terbesar sekali di dunia), tetapi juga kita akan melihat satu langkah raksaksa atau 'giant step' dalam kemajuan orang Melayu dan bumiputera di negara kita ini.

2. Pada tahun 1946, apabila Kongres Pertubuhan-Pertubuhan Melayu dari seluruh Semenanjung dan Singapura bersidang di Kelab Sultan Sulaiman di Kampung Bahru, Kongres ini telah merancang penubuhan sebuah parti politik orang Melayu yang dinamakan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, atau United Malays National Organisation atau ringkasnya UMNO. Kuala Lumpur pada ketika itu, hampir tidak mempunyai sebuah pun rumah kedai yang dimiliki oleh orang-orang Melayu. Pada ketika itu, orang-orang Melayu seolah-olah orang asing di ibukota ini. Iklan dan papan tanda dalam bahasa Melayu hampir tidak terdapat sama sekali.

3. Tetapi, hari ini bangunan yang terbesar sekali di Kuala Lumpur - Kompleks UMNO Malaysia - dimiliki oleh orang-orang Melayu. Pemilik kompleks ini ialah UMNO, parti politik orang Melayu yang terbesar di Malaysia.

4. Kita sudah melangkah jauh semenjak UMNO ditubuhkan. Ibu Pejabat UMNO pada mulanya ditempatkan dalam sebuah kedai kecil di Johor Bahru. Kemudian ibu pejabat itu berpindah ke Kuala Lumpur. Pada tahun 1955, sebuah Bangunan Ibu Pejabat UMNO telah dibina di Jalan Tuanku Abdul Rahman, atau Batu Road pada ketika itu.

5. Walau bagaimanapun bukan ibu pejabat UMNO di Kuala Lumpur sahaja yang mempunyai bangunan yang indah. Dengan kejayaan usaha Kerajaan meningkatkan ekonomi orang-orang Melayu dan dengan kerjasama antara kaum yang dihasilkan oleh Perikatan dan kemudiannya Barisan Nasional, bilangan bangunan-bangunan kepunyaan UMNO telah bertambah. Selain daripada UMNO negeri, bahagian-bahagian dan cawangan-cawangan UMNO juga berjaya mendirikan bangunan masing-masing. Sekarang kebanyakan bandar-bandar di Malaysia mempunyai bangunan UMNO. Ini membuktikan bahawa UMNO adalah parti untuk rakyat yang dianggotai dan disokong oleh rakyat. Sebagai bukti bilangan ahli-ahli UMNO sudah meningkat lebih daripada satu juta orang.

6. Semua ini membuktikan kejayaan usaha Kerajaan Perikatan dan kemudiannya Kerajaan Barisan Nasional untuk meningkatkan ekonomi orang-orang Melayu dan bumiputera lain. Di samping terdirinya bangunan-bangunan UMNO, sudah banyak bangunan-bangunan dan kedai-kedai orang-orang Melayu dan bumiputera terdapat di bandar-bandar. Dengan itu, bandar-bandar pun bertukar wajah menjadi lebih ke-Malaysiaan dan mencerminkan pembahagian harta kekayaan yang lebih adil di antara kaum.

Tuan-tuan dan puan-puan,

7. Kompleks ini selain daripada menjadi ibu pejabat UMNO Malaysia, juga merupakan satu lambang peringatan dan penghargaan kepada tokoh-tokoh UMNO yang telah meneroka dan membangunkan UMNO sebagai sebuah parti politik yang berkesan dan berjaya di Malaysia. Oleh itu kita telah mengabadikan nama tokoh-tokoh parti kita di bangunan-bangunan di Kompleks ini.

8. Secara kasarnya, Kompleks UMNO Malaysia ini mempunyai sebuah pusat konvensyen, sebuah pusat pameran, sebuah menara pejabat dan sebuah hotel. Pusat konvensyen dan pusat pameran dinamakan Pusat Dagangan Dunia Putra atau Putra World Trade Centre, mengambil sempena nama Bapa Kemerdekaan dan Bapa Malaysia, Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Selain daripada itu, kita telah mengabadikan nama para pemimpin UMNO seperti Allahyarham Dato Onn Jaafar, Allahyarham Tun Abdul Razak, Allahyarham Tun Dr. Ismail dan Tun Hussein Onn. Menara 42 tingkat Kompleks ini, di mana ibu pejabat UMNO ditempatkan, diberi nama 'Menara Dato' Onn', Yang Di-Pertua UMNO yang pertama.

9. Dewan pameran di Pusat Dagangan Dunia Putra ini dinamakan 'Dewan Tun Razak'. Pusat persidangan di Pusat Dagangan ini mempunyai beberapa buah dewan. Dewan pleno yang terbesar dan yang boleh menampung 3,500 orang dinamakan 'Dewan Merdeka'. Pusat persidangan ini juga mempunyai dua dewan persidangan atau 'conference halls', dan dewan-dewan ini dinamakan 'Dewan Tun Ismail' dan 'Dewan Tun Hussein'. Jelaslah, bahawa nama-nama bangunan di Kompleks UMNO ini adalah lambang peringatan dan penghargaan UMNO kepada pemimpin-pemimpinnya.

10. Sebenarnya, ini bukanlah selaras dengan khidmat dan jasa pemimpin-pemimpin ini kepada UMNO. Kita memang tidak dapat membalas budi pemimpin-pemimpin kita dengan sepenuhnya. Tetapi kita ikhlas dengan hasrat menyatakan penghargaan kita kepada bekas-bekas pemimpin kita ini.

Tuan-tuan dan puan-puan,

11. Hari ini wajarlah kita ahli-ahli UMNO bergembira dan berbangga dengan perasmian Kompleks UMNO ini. Ia menjadi mercu kejayaan kita setakat ini. Tetapi kita tidak boleh khayal dengan kejayaan yang kita telah capai setakat ini.

12. Sebenarnya Kompleks ini belum lagi menjadi milik kita sepenuhnya. Secara tidak langsung tuan punya Kompleks ini yang sebenarnya ialah pihak bank. Kita telah meminjam wang yang banyak untuk membangunkan Kompleks ini dan bangunan-bangunan di Kompleks ini telah dijadikan cagaran pinjaman itu. Haruslah kita ingat kenyataan ini.

13. Apakah sebabnya yang kita meminjam wang untuk membangunkan Kompleks yang begini besar; yang sebenarnya lebih besar daripada yang diperlukan oleh Ibu Pejabat UMNO? Jawapannya ialah, amatlah tidak bijak jika kita membina bangunan yang kecil dan murah mengikut kepentingan semasa kita di atas sekeping tanah yang nilainya amat tinggi. Sekiranya kita berbuat demikian kita akan mempunyai bangunan, tetapi kita tidak akan dapat hasil daripadanya. Lebih daripada itu, kita akan rugi oleh kerana nilai berjuta-juta ringgit dalam bentuk sekeping tanah seluas dua belas ekar yang telah kita miliki sekian lama, tidak dapat memberi apa-apa keuntungan kepada kita.

14. Jika kita menunggu sehingga kita mempunyai ongkos yang mencukupi melalui kutipan yuran dan derma daripada ahli-ahli, kita tidak mungkin mendirikan apa-apa bangunan sekalipun. Lebih lama kita menunggu, lebih tinggi kos pembinaannya. Dan berapa banyakkah yang mungkin dikutip daripada ahli-ahli? Rancangan saya menjual setem derma supaya setiap ahli menderma $1/- sebulan telah luput begitu sahaja. Bukan sahaja duit yang dikutip tidak sebanyak mana, tetapi kadang-kadang setem pun hilang, bahkan si pengutip pun hilang juga.

15. Sebaliknya, jika kita adakan kompleks yang sejajar dengan keluasan dan nilai tanah kita ini, mudah-mudahan kita akan dapat hasil untuk membayar balik pinjaman kita. Namun demikian kita masih memerlukan derma dan bantuan-bantuan lain untuk membayar pinjaman. Sementara itu, kita harus ingat bahawa Kompleks ini masih dimiliki sebenarnya oleh bank-bank dan kita tidak boleh bergantung kepada pendapatan daripada sewa untuk membiayai pengurusan UMNO, terutama di waktu 'kebanjiran' ruang pejabat yang sedang dialami di Kuala Lumpur pada masa ini.

Tuan-tuan dan Puan-puan.

16. Pembinaan bangunan walaupun sebegini besar dan komplek adalah mudah. Jika kita sanggup membayar kita akan dapat orang yang sanggup membinanya. Walau bagaimanapun, yang penting bukan sahaja pembinaan, tetapi juga penyelenggaraan dan penggunaannya. Kalau kita tidak tahu menyelenggara dan menggunakan bangunan yang cantik, bangunan macam mahligai dan kemas seperti Fort Knox sekalipun akan menjadi buruk, kotor dan usang dalam tempuh masa yang pendek.

17. Penyelenggaraan dan pengawasan Kompleks ini telah diserahkan kepada sebuah syarikat profesional. Kita percaya mereka akan menjaga dengan baiknya Kompleks ini.

18. Kompleks UMNO Malaysia ini akan digunakan bukan sahaja oleh ahli-ahli UMNO di waktu mesyuarat-mesyuarat tertentu tetapi juga oleh orang ramai. Sama ada Bangunan ini terus bersih dan terus menarik bergantung kepada sikap kita sendiri.

19. Saya memohon maaf awal-awal lagi untuk berterus terang. Saya berpendapat sementara kita cintakan alam sekitar yang cantik, kita tidak pula berusaha menjaga keadaan sekitar kita. Jika ada sahaja perhimpunan yang besar, maka sampah sarap dibuang dengan begitu bebas. Bilik-bilik air dan tempat-tempat mencuci bukan sahaja dikotorkan, tetapi juga dirosakkan dalam sekelip mata.

20. 'Alnazafatul Minal-Iman' - Kebersihan adalah sebahagian daripada iman. Saya berharap kita semua akan menghayati seruan Nabi Muhammad s.a.w. dan kita selalu mempastikan kita tidak menjadi punca kekotoran atau kerosakan di sekitar kita. Benda yang cantik patut kita sayangi. Ahli-ahli UMNO sekarang, memiliki bangunan yang cantik ini. Cemburuilah kecantikannya seperti kita cemburu jika beristeri cantik!

Tuan-Tuan dan Puan-Puan,

21. Pusat Dagangan Dunia Putra telah dicipta sebagai pusat perdagangan di mana bermacam-macam pameran yang kecil dan besar dapat diadakan. Kita berharap juga dengan adanya Pusat Dagangan ini, Kuala Lumpur dan Malaysia akan menjadi satu pusat persidangan atau 'convention centre' untuk dunia. Kita bukan sahaja berharap kita akan memperolehi pendapatan daripada persidangan dan pameran yang akan diadakan di sini, tetapi kita percaya Pusat Dagangan Dunia Putra ini akan membantu Kerajaan meningkatkan bilangan para-pelancong dan tetamu ke negara kita.

Tuan-tuan dan Puan-puan,

22. Tanpa menjadi angkuh UMNO bolehlah bermegah dengan Kompleks ini. Ianya patut memperingati kita bahawa perjuangan kita berhasil, walaupun masih banyak yang perlu dibuat untuk menjadikan negara majmuk ini sebuah negara di mana semua kaum berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah sebagai rakyat yang setia. Ianya patut memberi semangat dan mendorong kita untuk lebih berusaha dan membulatkan tenaga bagi meningkatkan lagi keupayaan orang Melayu dan bumiputera. Ianya patut memperingati kita tentang perjuangan pemimpin-pemimpin kita yang lama, menghargai perjuangan ini dan menjadikannya sebagai contoh dan teladan. Janganlah kerana kepentingan diri, kita hancurkan hasil usaha mereka yang mendahului kita dalam UMNO. Janganlah kita lupa bahawa parti adalah lebih utama daripada diri sendiri.

Tuan-tuan dan Puan-puan,

23. Pada hari yang bersejarah ini kita telah menjemput bukan sahaja tokoh-tokoh lama parti UMNO, tetapi juga tokoh-tokoh dari parti-parti komponen Barisan Nasional, serta parti-parti pembangkang. Saya mengucapkan berbanyak terima kasih atas kehadiran tokoh-tokoh yang dihormati ini. Kita tidak berniat untuk mendapat apa-apa modal politik daripada upacara pada hari ini, sebaliknya sekadar memperlihatkan komitmen kita kepada demokrasi dan pengiktirafan kita terhadap masyarakat majmuk di negara ini.

Tuan-tuan dan Puan-puan,

24. Saya berdoa supaya negara kita Malaysia dipelihara oleh Allah yang Maha Kuasa
daripada segala malapetaka. Saya berdoa supaya kita semua dapat hidup rukun damai. Dan saya berdoa supaya perasmian Kompleks ini akan menimbulkan keinsafan di kalangan ahli-ahli UMNO akan tanggungjawab yang telah diletakkan ke atas bahu mereka supaya mereka akan memikul tanggungjawab ini dengan rela dan hati yang tabah, tanpa mengutamakan kepentingan diri.

25. Dengan harapan ini, saya dengan segala sukacitanya membuka Kompleks UMNO MALAYSIA ini dengan rasminya.

Wabillahi taufik walhidayah wassalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: